Websites - Verhalend ontwerpen

Link
http://www.verhalendontwerpen.nl

image

Auteurs: Erik Vos, Peter Dekkers, Elen Reehorst
Uitgever: Wolters noordhoff, Groningen 2003
ISBN: 90 01 20327 2

 

 

 

In Schotland is onderwijs ontstaan dat heel spannend is voor kinderen. Men noemt het daar the storyline approach to education. In Nederland krijgt deze benadering van onderwijs onder de naam ‘verhalend ontwerpen’ brede verspreiding. Onderwijs volgens the storyline approach verloopt als een verhaal: de leeractiviteiten zijn in een verhaallijn gepland. Dat kan aan de hand van een echt verhaal, bijvoorbeeld ‘Tom Tippelaar’. Maar ook in een organisatievorm: ‘zullen we een reisbureau opzetten?’ En nog op vele andere manieren. Al die vormen hebben gemeenschappelijk dat ze de kinderen een kader bieden waarbinnen de leeractiviteiten als zinvol worden ervaren. Om een reisbureau te kunnen opzetten, is geld nodig. dat moet je lenen. En dus moet je bijvoorbeeld een berekening in procenten maken. En als de kinderen in gedachten met Tom Tippelaar zijn meergereisd, ligt het voor de hand, dat zij Tom een brief aan zijn ouders laten schrijven.

Dit eerste deel van VERHALEND ONTWERPEN, een draaiboek ‘In praktijk’. De auteurs laten zien wat voor soort onderwijs je dankzij een verhalend ontwerp krijgt, hoe de betrokkenheid van kinderen is, welke kwaliteiten van de leraar worden gevraagd en hoe verhalend ontwerpen wordt georganiseerd. Het eerste deel zit vol met verhalen uit de onderwijspraktijk; het is een leestekst voor iedere (a.s.) leraar die nieuwgierig is naar verhalend ontwerpen.

De auteurs zijn alledrie educatief ontwerper, Erik Vos en Ellen Reehorst ontwerpen onderwijsprogramma’s bij het Bureau voor Educatief Ontwerpen in Gouda. Peter Dekkers doet dat bij de Stichting voor Mooi Onderwijs in Utrecht.

Terug naar boven
© 2017 Stichting Beeldend Onderwijs

Van werken van beeldend kunstenaars aangesloten bij een CISAC-organisatie is het auteursrecht geregeld met Pictoright te Amsterdam. © c/o Pictoright Amsterdam 2012