De magische verfkwast (Karel Appel, Cobra)

Vroeger, na de tweede wereldoorlog, wilden veel mensen graag dat alles anders werd. In de kunst moesten mensen weer worden zoals kinderen, die spontaan nieuwe dingen kunnen maken met frisse kleuren. Zo'n kunstenaar was Karel uit Amsterdam ook. 'Gewone' schilderijen maken vond hij maar niets meer. Hij liet zijn magische verfkwast het werk doen. Tot zijn verbazing zag hij 'fantasiefiguren' ontstaan, indrukwekkender dan hij ze zelf ooit had kunnnen bedenken! Samen met zijn vrienden uit Belgie en Denemarken richtte hij een schildersclub op: CoBrA. Geïnspireerd door het beeldverhaal van Karel en de magische verfkwast, plakken de kinderen delen van eierdozen op. Schilderend met heldere kleuren ontdekken zij ook allerlei fantasiefiguren en magische wezens.

Deze les kan worden gegeven als introductie op een bezoek aan het Cobra Museum in Amstelveen. Kijk hier voor meer informatie.


Introductie

Informatie

Instructie

Resultaten van kinderen

juf Marga, Frans ten Boschschool, groep 3, Lichtenvoorde

Juf Paula, De Hoogakker, 4, Breda

Terug naar boven
© 2017 Stichting Beeldend Onderwijs

Van werken van beeldend kunstenaars aangesloten bij een CISAC-organisatie is het auteursrecht geregeld met Pictoright te Amsterdam. © c/o Pictoright Amsterdam 2012