Boek te oud?

Sommige kinderboeken verjaren nooit.

Op zoek naar een boek dat mooi aansluit bij mijn les over een schaakspel, stuitte ik op een titel die in 2001 de zilveren griffel kreeg: Schaken, van de eerste zetten tot schaakmat’ van de Engelse grootmeester Daniel King. Een mooi geïllustreerd boek en leuk geschreven.

Boek te oud?

Omdat ik één boek een beetje mager vond, googelde ik even door en vond ik een boekje uit 1930: ‘Oom Jan leert zijn neefje schaken’. Omdat het van de hand van onze toenmalige nationale trots, de schaakgrootmeester en wereldkampioen Max Euwe was, heb ik er een stukje in gelezen en was verbaasd over de levendigheid ervan. Nu moet ik kiezen uit twee kinderboeken waar een tijdspanne van maar liefst zeventig jaar tussen zit. Probleem is dat mijn hart uitgaat naar het oude boek. Ligt dat misschien aan het feit dat ik de beschreven huissituatie herken uit de jaren ’50 of zijn er inderdaad tijdloze kinderboeken?

Boek te oud?

Dat tv-series bepaald niet tijdloos zijn, bleek toen veel ouders de gelegenheid grepen om hun kinderen te trakteren op series uit hun eigen jeugd in het filmmuseum. Het werd een teleurstelling voor zowel ouders als hun kinderen. Verreweg de meeste kinderen vonden het niet te pruimen, vooral vanwege het lage tempo, saaie cameravoering en de enigszins suffe aankleding. Deze factoren, behalve tempo dan, spelen in een boek een veel minder grote rol. Hoe tijdloos zijn boeken eigenlijk voor kinderen?

Als ouder herinner ik me hoe mijn kids tijdens lange autoritten keer op keer het luisterboek ‘Alleen op de Wereld’ wilden horen, nota bene een boek van Hector Malot uit de 1878.

Boek te oud?

Zelf raakte ik onlangs nog in vervoering van het boek ‘Jongensdagen’ van Theo Thijssen, daterend uit het begin van de 20ste eeuw. Een prettige bijkomstigheid was dat het boek ook nog schitterende illustraties bevatte van de hand van de toen nog onontdekte Jan Sluijters.

Wat wil ik met deze constatering? Graag doe ik een oproep aan leerkrachten om in de Kinderboekenweek een oud boek voor te lezen en het met de kinderen te vergelijken met een nieuw boek. Ik ben benieuwd naar de reacties en hoop de hypothese te kunnen bevestigen: ‘Goede kinderboeken verjaren nooi!’

Reacties graag naar redactie@laatmaarzien.com

Terug naar boven
© 2017 Stichting Beeldend Onderwijs

Van werken van beeldend kunstenaars aangesloten bij een CISAC-organisatie is het auteursrecht geregeld met Pictoright te Amsterdam. © c/o Pictoright Amsterdam 2012